Executive Search

Alles wat je moet weten als aanstaande CFO

De CFO (Chief Financial Officer) is een functie die steeds belangrijker wordt in het management van bedrijven. Zeker tijdens de coronacrisis is het belang van real time inzicht, risicomanagement en wendbaarheid van de organisatie duidelijk geworden. Er wordt steeds meer om zowel brede als specialistische kennis gevraagd en dit maakt de functie van de CFO soms moeilijk in te vullen. Tegenwoordig bieden zelfs onderwijsinstituten als de Vrije Universiteit van Amsterdam programma’s voor aankomende CFO’s om goed voorbereid op de functie te zijn. Ook bij Employment Services merken we de snelle veranderingen en grotere eisen voor CFO’s en daarom vertellen we in deze blog alles over hoe een aanstaande CFO zich kan voorbereiden.

Wat wordt er van een CFO verwacht?

De CFO is een veeleisende functie waar veel van wordt verwacht. Alle afdelingen (waaronder sales, operatie en inkoop) kijken naar de CFO voor sturing en advies. De CFO is namelijk verantwoordelijk voor het financiële reilen en zeilen van een bedrijf en dus is een belangrijke pilaar bij de toekomstplannen van de organisatie. Zo moet de CFO bijdragen aan de strategie van de organisatie en een goed oog hebben voor vernieuwing. Vraag is wel altijd of de CFO ook echt de positie krijgt om mee te denken met de toekomstplannen. Ook geeft de CFO leiding aan een team finance medewerkers en de functie vraagt daarom om sterke sociale vaardigheden. Er wordt namelijk gewerkt met strakke deadlines en er is geen ruimte om fouten te maken.

De CFO moet dus een goede toekomstvisie hebben en in staat zijn om het voortouw te nemen. Dit houdt ook in dat de CFO op de hoogte is van technologische ontwikkelingen om zijn eigen functie en die van zijn collega’s makkelijker te maken. Lees meer over hoe de verantwoordelijkheden van de CFO in de toekomst veranderen in onze blog ‘de CFO van de toekomst’.

Welk salaris verdient een CFO?

Een veel gestelde vraag is welk salaris een CFO verdient. In onderstaande grafiek is weergegeven welk salaris een CFO gemiddeld per maand, gesorteerd op ervaring. Dit zijn indicaties, het salaris van een CFO kan per bedrijf verschillen en is afhankelijk van de bedrijfsomvang.
 

Ervaring van de CFO

Maand salaris CFO exclusief bonus

Junior

< €8.500

Medior

€8.500 - €12.500

Senior

> €12.500

 

Tips voor aanstaande CFO’s

De CFO functie is dus zo veelzijdig en ontwikkelt zich zo snel dat de Vrije Universiteit van Amsterdam een specifiek programma heeft voor aanstaande CFO’s. Hier leer je bijvoorbeeld waarde te creëren voor de onderneming, krijg je inzicht in de laatste ontwikkelingen en ontwikkel je zelf een gevoel voor de verhoudingen tussen ondernemerschap en risicomanagement. Bij Employment Services hebben we veel ervaring met het plaatsen van CFO’s en daarom delen wij graag onze exclusieve tips:

  1. Doe ervaring op in verschillende financiële functies

Als CFO ben je verantwoordelijk voor het gehele financiële reilen en zeilen. Zorg er dus voor dat je thuis bent in allerlei financiële functies, zodat je team goed ondersteund kan worden.

  1. Verbreed je kennis over andere bedrijfstakken

Een goede CFO is niet alleen verantwoordelijk voor de financiën, maar ook voor de toekomstvisie van de organisatie. Daarom is het verstandig om ook kennis te hebben van andere bedrijfstakken en vakgebieden zoals management en sales. Zo ondersteun je als CFO het gehele bedrijf.

  1. Verbreed je kennis met extra opleidingen en cursussen

Om een zo breed mogelijke kennis te hebben is het verstandig om extra opleidingen en cursussen te volgen. Probeer je vooral te verdiepen in specialistische kennis, zoals het analyseren van data.

  1. Zoek contact met collega CFO’s

Als CFO kan je het gevoel hebben er alleen voor te staan binnen de organisatie. Hoe fijn is het wanneer je kan sparren met collega CFO’s Die exact hetzelfde doen en voor dezelfde uitdagingen staan. Werk dit dus actief aan je netwerk. In dit kader vermelden wij graag dat Employment Services partner is van de CFO Groep Nederland.

  1. Wees op de hoogte van politieke en maatschappelijke ontwikkelingen

Financieel mismanagement is een groot bedrijfsrisico. Als CFO draag je een grote verantwoording en daarom is het goed om op de hoogte te zijn van politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Weet hoe politieke besluitvorming werkt en hoe andere bestuurders en stakeholders werken.
 

Meer informatie over de CFO?

Wil je meer informatie als aanstaande CFO of zoekt u een bekwame CFO voor een openstaande functie? Stuur ons dan een bericht, of neem contact op met Janine Trompetter  of Hendrik Roeleveld.