Google for Jobs in Nederland

De laatste tijd is er al veel gesproken over de komst van Google for Jobs in Nederland. Volgens recente berichtgeving is de bèta versie van Google for Jobs live gegaan in Nederland en deze blijkt nog beperkt zichtbaar te zijn.

Er is dus een nieuw vacature platform onderweg naar Nederland en de vraag is of Nederland daarop zit te wachten en wat de komst van Google for Jobs betekent? Nederland kent momenteel al een groot aanbod van generieke vacature platforms. Denk hierbij aan Indeed, de Nationale Vacaturebank, Monsterboard, Intermediair en sindskort is ook Jobbird weer live en is nieuw leven ingeblazen. Naast de generieke platforms is er ook een bijna oneindig aantal gespecialiseerde vacature platforms (of websites). Dit zijn platforms die zijn gespecialiseerd in een specifiek vakgebied, zoals techniek, IT of bijvoorbeeld zorg. Naast specialisatie in vakgebieden zijn er ook platforms die zijn gespecialiseerd in een specifiek geografisch gebied, zoals vacatures in Amsterdam, Zeeland, etc. Kortom een werkzoekende kan op veel verschillende websites op zoek naar een nieuwe baan of uitdaging.

De vraag is of Google for Jobs (hierna: G4J) een changemaker gaat zijn op de Nederlandse vacature markt. De afgelopen decennia is er op dit gebied al veel veranderd. Zo werd in het verleden op vrijdag de papieren versie van het Intermediair Weekblad bij veel huishoudens door de brievenbus gegooid en besteedde de grote landelijke dagbladen in de zaterdag edities aparte katerns aan vacatures. Inmiddels gaat bijna alles online en wordt in beperkte mate een advertentie geplaatst in print media, zoals kranten en vakbladen.

Wat betekent de komst van G4J voor werkzoekenden en bureaus, zoals Employment Services?
Voor werkzoekenden betekent de komst van G4J dat er straks een extra online omgeving is waar ze kunnen zoeken naar vacatures. Wanneer het G4J lukt om voldoende traffic te generen, dan zullen de andere marktpartijen daar last van ondervinden. De toekomst moet uitwijzen of G4J echt iets gaat toevoegen voor de werkzoekenden en/of G4J ook echt gebruikt gaat worden door werkzoekenden. Gezien de dominante marktpositie van Google als zoekmachine en de kennis en ervaring die ze de afgelopen jaren hebben opgedaan met o.a. Google Shopping verwachten wij wel dat G4J een belangrijke speler kan gaan worden.

Wij van Employment Services zijn wel erg nieuwsgierig naar de komst van G4J en in hoeverre G4J de markt voor vacaturebanken gaat opschudden. In de huidige markt is het searchen en pro-actief benaderen van kandidaten (de zogeheten latent werkzoekenden) een belangrijk onderdeel van het recruitment proces en daar gaat G4J niets aan veranderen.

Zoals gemeld is het nog de bèta versie van G4J en is nog relatief weinig bekend over G4J. De komende periode zal Nederland gaan ervaren wat G4J gaat brengen en hoe G4J gebruikt kan gaan worden door werkzoekenden. Employment Services houdt het voor u in de gaten. Wilt u meer informatie over G4J, dan kunt u uiteraard contact opnemen met één van onze consultants.
 
Team Employment Services


Contactgegevens

Employment Services

Oude Utrechtseweg 18 B
3743 KN Baarn
T +31 (0)35 543 54 30

E info@employmentservices.nl