5 Tips voor solliciteren via een videocall

Op dit moment zien wij dat veel werkgevers de voorkeur geven aan solliciteren via een videocall boven een face-to-face gesprek. Linksom of rechtsom een online sollicitatiegesprek is toch anders, maar daar kan je je op voorbereiden. Heb je binnenkort een videosollicitatie? Geen zorgen, met deze 5 sollicitatie tips ben je optimaal voorbereid op je online sollicitatiegesprek! 


Sollicitatie tip 1     Hoe bereid je je voor op online solliciteren?
Zorg ervoor dat je er representatief uitziet. Trek hetzelfde aan wat je had aangetrokken wanneer het een face-to-face gesprek zou zijn. Kies de kleding waarin je je lekker voelt, want wanneer je je netjes aankleedt, werkt dat ook als goede motivatie voor jezelf.
 
Sollicitatie tip 2     Op welke plek in huis ga je online solliciteren?
Kies een rustige en neutrale plek om je gesprek te kunnen voeren. Let op eventuele zonsinval of schaduw, zodat je gezicht goed in beeld is. Een rustige achtergrond helpt ook. Dus ga bij voorkeur bij een witte muur zitten. Overigens kan je bij sommige beeld-bel-programma’s je achtergrond wazig maken of zelfs een eigen creatieve achtergrond selecteren (o.a. bij Zoom). Kies een ruimte waar je geen last hebt van achtergrond geluiden en ga niet bij een open raam zitten als daar veel lawaai vandaan komt.

Tot slot, zet altijd je telefoon uit wanneer je een gesprek via de laptop of Ipad voert.
 
Sollicitatie tip 3     Waar moet je verder op letten tijdens het online solliciteren?
Bij een videogesprek is je lichaamshouding moeilijker te beoordelen dan in het echt. Let daarom extra op het maken van oogcontact. Kijk daarom naar degene met wie je in gesprek bent en niet naar jezelf. Dit betekent dat je in de camera moet kijken. Daarnaast is het belangrijk dat je armen en handen in beeld zijn, waardoor je meer van jezelf kan laten zien. Straal in ieder geval enthousiasme uit!
 
Sollicitatie tip 4     Wees jezelf bij online solliciteren!
Solliciteren via video is altijd minder natuurlijk dan een face-to-face gesprek. De verleiding is groot om een spiekbriefje te gebruiken. Let erop dat je ook spontaan en natuurlijk over blijft komen en een spiekbrief alleen als geheugensteun gebuikt.


Sollicitatie tip 5   Oefen met online solliciteren
Oefen het gesprek via FaceTime of Skype met een bekende en benader deze oefening ook als een zakelijk gesprek. Op deze manier raak je vertrouwd met de techniek en krijg je er meer handigheid in. Daarnaast raak je gewend aan hoe je online overkomt en dat resulteert in meer zelfvertrouwen.

Het is ook belangrijk om goed de apparatuur te checken (beeld, geluid en microfoon). Dat voorkomt dat op het moment suprême de Skype-app op je telefoon of laptop niet werkt of je microfoon weigert. Vraag dus goed welke video-tool er gebruikt gaat worden en test van tevoren goed. En doe de test niet 10 minuten voor aanvang van het gesprek, maar bij voorkeur minimaal 1 dag voorafgaand aan het gesprek.

Dit waren de 5 belangrijkste tips voor het online solliciteren of solliciteren via videocall.

Veel succes!

Deze sollicitatie tips zijn opgesteld door onze consultant Diederik Leeman. Wil je meer tips of informatie over solliciteren via een videocall, dan kan je uiteraard contact opnemen met Diederik of één van de andere consultants van Employment Services.Team Employment Services   

 

 


Contactgegevens

Employment Services

Oude Utrechtseweg 18 B
3743 KN Baarn
T +31 (0)35 543 54 30

E info@employmentservices.nl

Over Employment Services

Employment Services is bewezen effectief in werving en selectie voor posities op hbo en wo niveau. Onderscheidend, doordat we al ruim 40 jaar met een compact team specialisten gericht energie steken in een procedure. Daarbij zetten we ons met hart en ziel in om een resultaat neer te zetten, waarmee we graag de verwachtingen van organisaties en kandidaten overtreffen. We hebben als intermediair een adviserende rol en kunnen op basis van stevig gefundeerde expertise meerwaarde bieden. Met werving & selectie, executive search, detachering, interim management en coaching versterken we duurzame relaties met onze opdrachtgevers en kandidaten. Heel persoonlijk, kwaliteitsgericht en daardoor zeer effectief.

Door de jaren heen hebben we voor een breed spectrum aan opdrachtgevers mogen werken. Je kunt hierbij denken aan de zakelijke dienstverlening, retail, groothandel, FMCG en andere industrieën. Ook organisaties binnen de (semi-)overheid en zorgsector mogen we tot onze vaste klantenkring rekenen. Verder zijn er opvallend veel familiebedrijven die ons het vertrouwen geven om hun vaste partner te zijn op het gebied van werving en selectie. Duurzame relaties en resultaat, daar draait het om bij Employment Services.

De sleutel van ons succes? Heel eenvoudig, we doen waar de opdrachtgever om vraagt: persoonlijk advies, perfecte match en een duurzame invulling van een positie op hbo/wo niveau. De cijfers spreken voor zich:

  • 95% van de posities vullen we met succes in.
  • 90% van de geplaatste kandidaten is na 2 jaar nog steeds werkzaam voor de opdrachtgever.

Kortom, we leveren al decennia lang maatwerk waarmee we optimaal aansluiten op de behoeften van onze opdrachtgevers en kandidaten.