Skip to main content
  1. Kies een opdracht die bij je past

Een opdracht die niet uitdagend genoeg is, of misschien juist te complex, kan leiden tot een noodgedwongen uitstap die voor zowel jou als de opdrachtgever vervelend is. Verdiep je daarom goed in de opdracht voordat je deze aanneemt. Wat is de huidige status van het project, wat wordt jouw rol en wat is het gewenste resultaat? Kijk goed of je het project aankan qua niveau en benodigde kennis.

  1. Begin liever niet bij je laatste baas

Wanneer je net begint als zelfstandige interim finance professional is het natuurlijk makkelijk om te beginnen bij je laatste werkgever. Het is echter als starter belangrijk om een gevarieerd en gevuld portfolio op te bouwen, waar een opdracht bij je oude baas niet aan bijdraagt. Ook is het moeilijk om de rol van externe interimmer aan te nemen, omdat je nog steeds wordt gezien als collega. Streef ernaar om je eerste opdracht bij een andere opdrachtgever te vinden.

  1. Kijk vooruit en denk aan nieuwe opdrachten

Als je bezig bent met een interim opdracht kan het voorkomen dat je niet veel bezig bent met wat er na de opdracht komt. De kans bestaat dus dat je na de afronding zonder nieuwe opdracht zit. Besteed daarom constant aandacht aan mensen in je netwerk en investeer in relaties met oude opdrachtgevers en andere contacten. Zo zorg je ervoor dat je altijd een opdracht achter de hand hebt. Als je dit moeilijk vindt, is het natuurlijk ook mogelijk om een bureau als Employment Services in te schakelen. Klik hier voor meer informatie.

  1. Verdiep je in de markt

Als zelfstandige interim finance professional is het belangrijk om de markt waarin je werkt te kennen. Welke tarieven worden voor welke diensten betaald en welke trends spelen er? Ontwikkelingen in de markt hebben veel invloed op je omzet, dus verdiep je hier goed in. Dit kan bijvoorbeeld via het CBS of gesprekken met bemiddelingsbureaus.

  1. Update je kennis en je CV regelmatig

Het is als zelfstandige interim finance professional belangrijk om te investeren in je eigen kennis en opleiding. Bij een interim opdracht wordt namelijk niet altijd tijd of geld vrijgemaakt hiervoor, terwijl nieuwe kennis en inzichten juist belangrijk zijn bij nieuwe opdrachten. Veelal geldt de beheersing van een financieel systeem als afas en exact als eis. Kennis van meerdere systemen gaat je echt helpen bij het vinden van nieuwe opdrachten. Zorg er dus voor dat je investeert in opleidingen, trainingen en cursussen. Vergeet ook niet om je CV regelmatig te updaten! Dit kan er nog wel eens inschieten wanneer je druk bezig bent met allerlei opdrachten en cursussen, maar is uiteraard erg belangrijk.

  1. Regel je financiële en juridische zaken

Het klinkt logisch, maar veel zzp’ers gaan eraan onder: regel je financiële en juridische zaken. Je bent zelf verantwoordelijk voor de financiële administratie en contracten met opdrachtgevers, dus zorg dat deze waterdicht zijn. Vergeet bijvoorbeeld niet je belastingaangifte en stel voor de opdracht duidelijke contracten op. Het is een van de minder leuke kanten van zelfstandige interim professional zijn, maar het hoort er wel bij. Als je hier moeite mee hebt, kan je altijd overwegen om dit uit te besteden aan professionele bureaus.

  1. Zeg niet overal ja op

Ten slotte is het belangrijk om je eigen tijd goed te verdelen. Neem niet alle opdrachten aan die je aangeboden krijgt, als je hier eigenlijk niet de ruimte voor hebt. Zorg er ook voor dat je niet alleen maar dezelfde soort opdrachten aanneemt. Tuurlijk biedt dit vastigheid, maar je komt ook snel in een hokje terecht. Wanneer je in de toekomst wellicht wil uitbreiden, is het niet handig om alleen ervaring te hebben in een bepaalde tak.

Meer weten?

Wil je als zelfstandige interim finance professional beginnen en heb je nog meer vragen? Of ben je al begonnen en op zoek naar opdrachten? Neem dan vrijblijvend contact op met Hendrik Roeleveld of Patrick Waardijk, of neem een kijkje bij onze huidige interim vacatures.