Skip to main content

Wanneer ben je een jurist?

Je bent officieel jurist wanneer je de juridische opleiding Rechtsgeleerdheid (op wetenschappelijk niveau) hebt gevolgd en afgerond. Na het afronden van deze studie, mag je jezelf meester in de rechten noemen. Ter vergelijking: een advocaat is een jurist die is beëdigd als advocaat. Een beëdiging is de officiële aangelegenheid en vindt plaats in de rechtbank. De officier van justitie draagt de aanstaande advocaat formeel voor om beëdigd te worden. In deze blog beperken we ons tot de jurist, maar een groot deel van de informatie zal ook van toepassing zijn op een advocaat. Hieronder benoemen wij een vijftal kwaliteiten die een jurist een goede jurist maakt.

De kwaliteiten van een goede jurist

  1. Passie voor het juristen vak

De kwaliteiten van een goede jurist beginnen met passie voor het vak. Intrinsieke motivatie en een gevoel voor gerechtigheid zijn kwaliteiten die een jurist ver kunnen brengen. Daarbuiten heeft een goede jurist ook een passie voor het vak in detail: de wet kan nogal langdradig en droog zijn, maar toch moet deze gevolgd worden. Een jurist moet dan ook lange en zware teksten lezen. Een goede jurist kan hier goed mee omgaan en ziet het als persoonlijke uitdaging om de wet in te kunnen zetten om cliënten te helpen.

  1. Creativiteit

Een belangrijk onderdeel van het werk van een jurist is het bedenken van oplossingen voor juridische zaken die complex en gedetailleerd kunnen zijn. Om hiermee om te gaan en de juiste oplossingen te kunnen bedenken is creativiteit nodig. De wet is natuurlijk de wet, maar de interpretatie hiervan kan je naar je hand zetten door creatief hiermee om te gaan.

  1. Specifieke ervaring in vakgebied

Een goede jurist heeft ook veel kennis van het desbetreffende vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan huurrecht, vastgoed of arbeidsrecht. Specifieke ervaring in een bepaalde branche helpt de jurist om goede resultaten te bereiken. Hoe meer kennis van een vakgebied, hoe beter!

  1. Communicatief en schrijfvaardig

Natuurlijk zijn communicatieve vaardigheden van uiterst belang bij een goede jurist. Zo moet de jurist uitstekend kunnen luisteren naar de cliënten om ze echt van dienst te kunnen zijn en moeten de juiste vragen gesteld worden om het complete plaatje van de situatie te krijgen. Verder moet de jurist zijn argumenten helder kunnen verwoorden tijdens de zitting. Vergeet echter niet dat een pleidooi nog zo goed kan zijn, wanneer schriftelijke uitingen zoals e-mails en brieven benedenmaats zijn, doet dit afbreuk aan het professionele imago.

  1. Doorzettingsvermogen

Juridische zaken kunnen lang duren en daarom is doorzettingsvermogen een belangrijke kwaliteit van een goede jurist. Ook kan de cultuur in de juridische wereld hard zijn. Je hebt daarom naast ambitie ook doorzettingsvermogen nodig om het ver te schoppen als jurist. Een goede jurist bijt zich dus vast in een zaak en laat niet los tot het gewenste resultaat bereikt is.

De werving en selectie van een goede jurist: mediation

Mediation is een methodiek die zich richt op het tot elkaar komen door middel van overleg in plaats van te vechten. Dit is ook wat de rechtbank tegenwoordig vaak zegt: probeer eerst om via mediation tot elkaar te komen voor er een grote zaak ontstaat.

In ons vak zijn wij als het ware de bemiddelaar voor een jurist. Of we nu werken met een jurist in een vaste rol of voor een interim opdracht, wij kijken ook naar bovenstaande kwaliteiten die een goede jurist bezit. Uiteindelijk bepalen we door persoonlijke interviews welke jurist het beste matcht bij de opdrachtgever en de specifieke baan of opdracht.

Meer weten?

Wil je meer weten over wat een goede jurist maakt? Of ben je juist op zoek naar een goede jurist? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Voor meer informatie over het juridische vakgebied klik je hier.